Kitaplar | Konular | Müslümanca Yasama Sanati

Cinlerin birbirleri ile ve insanlarla evlenmelerinde ölçü

Cinlerin erkegi de disisi de vardir. Aralarinda evlilik de cereyan et-mekte ve zürriyet sahibi olmaktadirlar. Bir âyet-i kerimede "... Simdi siz beni birakip da onu ve onun neslini, hepsi sizin düsmaniniz oldugu halde, dostlar edinir misiniz? Zalimler için ne kötü tram-padir bu!" (1). Onlarin zürriyeti aile ve çocuktur. Latif olmalari, üreme-lerine engel degildir. Latif olarak evlenirler ve latif olarak dogarlar (2).

Imam Sa'rânî (k.s.), onlarin evliligini "sakin bir havada tugla ocak-larinin bacalarindan çikan dumanlarin birbirine karismasi tarzinda" vâkî oldugunu, bu suretle ilkah ve hamlin meydana geldigini ifade et-mektedir (3).

Bazi kimselerin cinlerle evli olduguna dair rivayetler dolasmaktadir. Bunlarin dogruluk dereceleri ile böyle bir evliligin dinen dogrulanip dogrulanamiyacagi münakasa mevzuu olmaktadir. Acaba bu söylenti-ler dogru olabilir mi? Islâm hukukunun evlilikle ilgili hükümleri müvace-hesinde bir evliligin mesru sayilmasi için su hususlarin bulunmasi lâzimdir:

a) Evlenecek kimselerin karsilikli olarak anlasip razi olmalari ge-rekmektedir.
b) Birinin aldim, birinin de vardim diyerek icap ve kabulde bulunmalari lâzimdir.
c) Sahidlerin huzuru ve mehrin tesbiti gerekmektedir.

Bu sartlar dikkate alindigi zaman, cin ile insan arasinda evlilik ce-reyan etmez (4). Halk arasinda dolasan rivayetler, rizaya ve nikah ak-dine dayali evlilik olmayip, bir tarafin digerine tasallut ve tecavüzü ma-hiyetinde olmaktadir. Tecâvüzün ve cinsî yakinligin vaki oldugunun kabulü, aralarinda evliligin mesru oldugunu kabule delil olamaz. Böyle bir hal karsisinda, bir kadinin fuhustan peydahladigi veled-i zinayi, "cinle evlilik" yalanma baglayarak suçtan siyrilmak isteyecegi vârid-i hâtir olmaktadir.

Ikinci bir nokta, nikahi gerektiren hususlarin basinda kadin ile er-kegin arasinda ülfet ve sevgi gelir. Halbuki insanlarla cinler arasinda mahiyet ayriligindan dogan hususlar ile, gidalandiklari maddelerde bü-yük farklar bulunmaktadir. Söyle ki: Cinler, kemikle; insan, malum olan yiyeceklerle hayatini devam ettirmektedir. Bu ayrilik ve farkliliklar; sevginin dogmasina, evliligin tesisine ve devamina mani teskil etmektedir(5).

_______________________
(1)Sûre-i Kehf, 50.
(2) Âkâmü'l-Mercân fî ahkâmi'l-cân, sh. 27.
(3) el-Yevâkît ve'l-Cevahir fî Akaidi'l-ekâbir, c. 1, sh. 123.
(4) Ibni Âbidin, c. 1,sh. 149.
(5) Hulâsatü'i-Beyân, c. 15, sh. 230.


Konular