Kitaplar | Konular | Muhtasar Ilmihal

      Cenâze Namazının Kılınışı

Cenâze namazi dört tekbir ve kiyâmla edâ edilir. Bu namazda secde ve rükû yoktur.

Imam, ölünün gögsü hizasinda durur. Cemâat da arkasinda saf tutar. Cemâata ölünün erkek veya kadin oldugu duyurulur, ona göre niyet edilir. Yâni "Allâh için namaza, meyyit için duâya, er kisi (veya hâtun kisi) niyetine uydum hâzir olan imâma" diye kalben niyet edip imamin arkasindan tekbir alinir. Ilk tekbiri alirken eller kulak hizâsina kadar kaldirilip göbek altinda baglanir, Sübhâneke, "ve celle senâüke" ile okunur.

Bundan sonra eller kaldirilmadan ikinci bir tekbir alinir. Bu tekbirleri imam âsikâr, cemâat ise gizli alir. "Allâhümme salli ve Allâhümme bârik..." okunur. Bundan sonra üçüncü tekbir alinir ve cenâze duâsi okunur.

Cenâze duâsini bilmeyenler burada "Allâhümme innâ nesteiynüke..." yi yâni kunut duâsini veya duâ niyeti ile Fâtiha-i serîfeyi okurlar. Daha sonra dördüncü tekbir alinir, eller yan tarafa birakilip selâm verilir.

Üçüncü tekbirden sonra okunacak cenâze duâsi:

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِحَيِّنَا وَمَيِّتِنَا وَشَاهِدِنَا وَغَائِبِنَا وَكَبِيرِنَا وَصَغِيرِنَا وَذَكَرِنَا وَاُنْثَانَا اَللَّهُمَّ مَنْ اَحْيَيْتَهُ مِنَّا فَاَحْيِهِ عَلَى اْلاِسْلاَمِ وَمَنْ تَوَفَّيْتَهُ مِنَّا فَتَوَفَّنَا عَلَى اْلاِيمَانِ وَخُصَّ هَذَا الْمَيِّتَ بِالرَّوْحِ وَالرَّاحَةِ وَالرَّحْمَةِ وَالْمَغْفِرَةِ وَالرِّضْوَانِ اَللَّهُمَّ اِنْ كَانَ مُحْسِنًا فَزِدْ فِى اِحْسَانِهِ وَاِنْ كَانَ مُسِيئًا وَتَجَاوَزْ عَنْهُ وَلَقِّهِ اْلاَمْنَ وَالْبُشْرَى وَالْكَرَامَةَ وَالزُّلْفَى بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ



"Allâhümmagfir lihayyinâ ve meyyitinâ ve sâhidinâ ve gâibinâ ve kebîrinâ ve sagîrinâ ve zekerinâ ve ünsânâ. Allâhümme men ahyeytehû minnâ feahyihî alel islâmi ve men teveffeytehû minnâ feteveffehû alel îmâni ve hussa hâzelmeyyite (*) birravhi verrâhati verrahmeti velmagfireti verridvân. Allâhümme in kâne muhsinen (**) fezid fî ihsânihî ve in kâne müsîen fetecâvez anhü ve lakkihil' emne velbüsrâ velkerâmete vezzülfâ birahmetike yâ erhamerrâhimîn." (***)




(*) Kadin ise "hâzihil meyyite" denir.

(**) Kadin ise "in kânet muhsineten fezid fî ihsânihâ ve in kânet müsîeten fetecâvez anhâ ve lakkihel'emne" denir.

(***) Mânâsi: Allâh'im! Bizim dirilerimizi, ölülerimizi, hâzir ve gâib olanlarimizi, büyüklerimizi ve küçüklerimizi, erkeklerimizi ve kadinlarimizi afv ü magfiret buyur. Yâ Rabb! Bizden yasattiklarini Islâm üzere yasat. Bizden öldürdüklerini iman üzere öldür. Bilhassa bu ölüyü kolayliga, rahatliga, magfirete, rizâna erdir. Yâ Rabb! Eger bu ölü, muhsin ise ihsanini artir; ve eger yaramaz bulunmus ise affet. Kendisine emniyet, besâret, kerâmet ve kurbaniyet nasib buyur, rahmetinle, ey erhamerrâhimîn."

* * *

Cenâze erkek çocuk ise, yukaridaki duâ "alel îmâni" den itibaren söyle okunur: "Allâhümmec'alhü lenâ feratan vec'alhü lenâ ecran ve zuhrâ. Allâhüm-mec'alhü lenâ sâfian ve müseffean."

Cenâze kiz çocuk ise, yukaridaki cenâze duâsi "alel îmâni" den itibâren söyle okunur: "Allâhümmec'alhâ lenâ feratan vec'alhâ lenâ ecran ve zuhrâ. Allâhümmec'alhâ lenâ sâfiaten ve müseffeaten."


Konular