Kitaplar | Konular | Kuran-ı Kerim Bilgileri

Önsöz

\"Diger Bütün
Dinlerden Üstün kilmak üzere,

Peygamberini

Hidayet (Rehberi Kur\'an) ve

Hak Din Ile Gönderen O\'dur.

Sahit Olarak Allah Yeter.\"

(Fetih Sûresi: 28)


Kur\'an-i Kerim, son peygamber Hz. Muhammed Aleyhisselama 23 yilda vahiy olunmustur. O, Allah Kitabidir. Ilahi Kitaplar arasinda O\'nun en seçkin vasfi ve özelligi, Hz.Peygambere nazil oldugu gibi muhafaza edilmis olmasidir. Bugün bir milyari bulan her müslümanin hürmetle el üstünde tuttugu Kur\'an-i Kerim, asla tahrife ugramamistir. Dünyanin her tarafinda, her müslümanin evinde bulunan Mushaf-i serif aynidir. Onun mübarek adini, derin bir saygiyla söylerler, O\'nun kutsal ayetlerini sonsuz bir coskuyla okuyup vecd içinde dinlerler, O\'nun ayetleri ruhlari costurur, kalp-lere huzur verir. Yanik gönüller, sâdik kalpler, onun sesinden en büyük hazzi alirlar. Ruhlari cosup kanatlanarak yücelirler. Mü\'minler onun nuruyla görür, onun hidayet yolunda yürürler. Onu dinleyenler ona hayran kalirlar. Kur\'an\'in tatli ahengi, ufuklarin maverasindan, göklerin Ötesinden ve her seyin üstünden gelen ve daima üstün kalacak olan bir ilâhi sestir. Habesistan\'a hicret eden ilk müslümanlarin basinda bulunan Cafer-i Tayyardan onun ayetlerini dinledikleri zaman, Necâsi\'nin papazlarinin gözlerinden yaslar bosanmisti.

Kur\'an-i Kerim, insanlari bir tek Allahi tanimaya, ancak O\'na kulluk etmeye çagirdi. O, dalaletten hidayete, karanliktan nura, batildan hakka kavusturdu. Iyilige, hayra, mutluluga götürdü. Ruhlara huzur,. kalplere itmi\'nan, gönüllere sifalar saçti, fazilet yolunu açti. Cenab-i Hak söyle buyurur:

\"O,

Cenab-i Hakk\'in

Bir Mucizesidir.

Levh-i Mahfuzda Olan Sanli

Bir Kur\'an\'dir.\"

(Bürûc: 21-22)

Onun benzeri yoktur. O insanlara mutluluk yollarini açti. Onun sayesinde en kisa zamanda dünyanin çehresi degisti, seyri düzeldi. Kur\'an-i Kerim\'in insanliga getirdiklerini anlamak için o zamanki dün ya tarihine bakmak yeter. Kur\'an, Hz.Muhammed\'e inmezden önce insanlik ne haldeydi bir düsünelim: Tarihin, cahiliyet devri dedigi o çag karanliklar içinde yüzüyordu. Zulmün en koyusu, haksizliklarin en kötüsü dünyayi kasip kavuruyordu. Insanlik en korkunç günlerini yasiyordu. Araplar kiz çocukla-rini diri diri topraga gömüyordu, aileler perisandi. Bu halde olan yalniz Ara-bistan miydi? Kisrâlarin kokmus ülkesi, Kayserlerin çürümüs Bizansi ve iste bü-tün dünya, her yer zulüm ve zulmet içinde çalkaniyor. Islâm sairi rahmetli Akif\'in dedigi gibi:

\"Bir kerrede, mamure-i dünya, o

zamanlar, Buhranlar içindeydi,

bugünden de beterdi. Sirtlanlari geçmisti

beser yirticilikta, Dissiz mi bir insan, onu

kardesleri yerdi. Fervza bütün âfâkmi

sarmisti zeminin, Salgindi, bugün Sarki

yikan, tefrika derdi..\'\'\'


Kur\'an-i Kerim ile Hz.Muhammed koca bir sirk alemini devirip putperestligi yere serdi. Iman ve feyz içinde yasayan bir dünya dogdu. Insanlara mutluluk yolu açildi. Vicdanlara baski kalkti, insanlar tas ve agaç parçalarina tapmaktan kurtuldu. Putperestlik kadar insan haysiyyetini kirip ezen bir sey olamaz. Akil sahibi olan bir insan, tas ve agaç parçasina nasil olur da tapar? Bu akil almaz bir seydir. Kur\'an, insanin ruhunu kirleten, aklini körleten, kalbini zehirleyen bâtil hurafeleri, bozuk inançlari silip atti, en iyiyi, en dogruyu getirdi. Toplum içinde en âdil nizami kurdu. Onun temeli sarsilmaz, kaidesi yipranmaz. Ögrettikleri güzel, anlattiklari dogrudur. O kullar için hidayettir:

\"Bu Kitapta Asla
Süphe Yoktur.

o, müttekiler,

Allah\'tan Korkanlar Için

Hidayet Rehberidir,

Yol Göstericidir.\"

(Bakara: 2)


O iyilik yapanlara müjdeler verir, kötülük isleyenleri uyarir, azapla korkutur. Her türlü kötülügün sonunun korkunç oldugunu haber verir. Toplumun mutlu düzenini bozanlari cezalandirir. Ahirette Tanri huzurunda, ulu divanda, hesap gününde, her
kisinin yaptigindan sorumlu oldugunu bildirir. O hayir kapilarini açar, ser kapilarini kapar. Insanlarin yararina olanlari buyurur, zararina olanlari yasaklar, Helal kildiklarinin hikmeti, haram ettiklerinin illeti vardir. O, insanlara hayat veren saadet günesidir, fazilet kaynagidir. Kalplere iman ve huzur verir, topluma mutluluk getirir. Insanlar ona sarilinca birbirleriyle kardes olup sevisirler, barisa erisirler.

Insanlar, bu dünya üzerinde bir çok haklara muhtaçtirlar. Bu ugurda nice kanlar döktüler, mücadele ettiler. Kur\'an onlara iste bu haklari sagladi. Hür­riyet, adalet, esitlik, kardeslik verdi. Insanlar kanla alamadiklarini Kur\'an\'la elde ettiler. Sefkat, merhamet kisinin en çok muhtaç oldugu seydir. Bunlari o verdi. Renk, irk, dil farki gözetmeksizin bu güzel seyleri ögretti. Can, mal emniyeti sagladi. Kur\'an en olgun insani meydana getirmeyi amaç edindi ve bunu gerçeklestirdi, Isra süresinin (23-39) ayetleri ile Furkan süresinin (60-77) ve Lokman sûresinin (12-19)\'uncu ayetleri dikkat ve ibretle okununca bu gerçek kolayca anlasilir (bunlarin mealini kitabin; Kur\'an beseriyete neler bahsetti bölümünde okuyacaksiniz).

Kur\'an-i Kerim, insanlari Hakka davet hususunda en makul yolu tuttu; Iman esastir. Bu, varligin essiz ve Ulu Yaraticisi olan Allah\'i en güzel vasiflarla tanitir. Imani kuvvetlendirmek için, O\'nun var ettigi yerlere, göklere ve onlarda olanlara bakarak ibret almayi, varliktaki bu ince düzeni, akillara durgunluk veren olaylari düsünmeyi, onlardaki örneksiz ve essiz güzellikleri inceleyerek bunlari yaratan Ulu Allah\'i tanimayi ister. O emsalsiz canli varlik, ayetlerinden ibret almayanlari uyarir:



\"Göklerde ve Yerde Nice

Ibret Alinacak Belgeler Vardir ki,

Onlarin Yaninda Yüzlerini

, Çevirerek Geçerler.\"

\' (Yusuf Sûresi: 105)

Kur\'an-i Kerim, bastan sona bir hikmet hazinesidir. O\'nun delilleri açik, belgeleri aydindir. Haberleri dogru, hükümleri saglamdir. Kissalari ibretle dolu olup insanlari fazilete tesvik eder. Hakkin daima batila üstün geldigini anlatir. Böylece tarihin akisini, dünyanin çehresini degistirip mutlu toplum yaratmayi hedef alir. Maneviyati canlandirip ruhlari uyandirir. Din duygusu en kutsal ve en tatli bir duygu olup insanlik onunla yasar, hayat onunla mana kazanir, o yoksa insanlik ölür, et ve kemik yigini haline gelir. Kur\'an-i Kerim iman ve amel-i salih yani iyi isler yolu ile insanlarin mutlu olacagini, hayir yolunun bu oldugunu açiklar. Fazilet yolunun bu oldugunu gösterir, Bakara sûresinin (177.) ayeti bu gerçegi gayet güzel dile getirir. Yukarida isaret ettigimiz (Isrâ, Furkân, ve Lokman) sûreler deki ayet-i kerimeler de bunun açik delilidir.

Ahlâk kitaplari, insanlarin davranislarini: Güzel huylar, kötü huylar diye ikiye ayirir. Kur\'an fazilet olan iyi huylari getirdi, kötülükleri ortadan kaldirdi. Kisinin davranislarinda güzel huylu olup kötü huylardan kaçinmasini anlatti. Aksi halde kisi insan olmaktan çikar, asagilar asagisina yuvarlanir. Insanin içini kemiren, toplumu yikan, hayati zehirleyen kötü huylarin hepsi Islâm\'da yasaktir.

Kur\'an-i Kerim, yeryüzünde en çok okunan, en çok ezberlenen, en çok yazilip basilan bir kitaptir. Her müslümanin evinde bir degil, birkaç Mushaf bulunur. Hafizlar onu ezberlemekte, müfessirler manasini yorumlamakta, müc-tehitler ondan hüküm almakta!, kelâmcilar aklî delillerle tevhit dininin temelini beyan etmekte, fikih âlimleri helal ve haramini açiklamakta, tarihçiler ondaki kissalardan ibret yerlerini anlatmakta, vaizler halki irsat için güzel örnekler ser-gilemekte, hattatlar onu en güzel yazmak için bütün sanat hünerlerini ortaya dökerek birbirleriyle güzel sanat yarisi yapmakta, edebiyatçilar, onun bela-gatindan yardimlanmaktadirlar. Hakki arayan arifler, velîler, sâdiklar ve sâlih kullar onun gösterdigi yoldan gidip aradiklarina kavusmakta, mutlulukla kucaklasmakta... Kur\'an, Islâm ümmetine iste bunlari yapmakta, dilediklerini vermekte... Böylece ona uyanlarin kederleri söndü, elemleri dindi, kötü duygular sindi, kalplere huzur indi.

Bu dünya üzerinde maddeci davranislarin esiri olan insanlar, Kur\'an\'in sesini dinleseler, ona uysalar, bogusmaktan, birbirleriyle bogazlasmaktan kurtu-lurlar, hem kendileri azaptan kurtulur, hem de baskalari huzura kavusur, insanlik mutlu olur.

Korkunç karanlik gecelerde siyah bulutlar içinde çakan simsekler, karanligi nasil yirtip parçalarsa, Kur\'an\'in nuru da, insanlar üzerine çöken agir karanlik-lari öylece dagitir. Kalplerin içine bir kursun sertligiyle çöküp çöreklenen bâtil inançlari, kötü kuruntulari, çürük kanaatlari silip atar. Uyanik ruhlar, yanik gönüller, Kur\'an\'in nurdan berrak çaglayanindan süzülüp geçerek Hakka ulasirlar. Temiz yüreklerden yükselen mübarek dilekler ile fevz ü felaha kavusurlar. Hayati zehirleyen kirli hirslar, hâin emeller, çirkin arzular, kötü niyetler, Kur\'an\'in tatli sesi önünde eriyip gider. Azgin fitne ve fesad âfetini, onun hos nefesi söndürür. Ilk olarak Mekke\'nin yakinindaki Hira tepesinden yükselen bu kutsal ses, ebediyete kadar kesilmez. Insanlarin mutlulugu için nurdan dalgalar halinde dalgalanir durur. Kuru çöllerde yanip kavrulan insanogluna kevserler sunarak onlara sifa olur, onlari bu gürültülü hayatin azgin çarklari arasinda sikilip ezilmekten kurtarir. Ruhlari rahmet ve magfiret çaglayaninda temizleyip Hakkin huzuruna nur içinde gönderir. Evet, Kur\'an\'in sesi 15 asir evvel Hira tepesinden yükseldi. O ses, kesilmeden hep devam ediyor. Küçük, büyük, genç, yasli bütün mü\'minler onun sesine kulak veriyor, ona kosuyor ve cosuyor. Müslüman yavrusu ninnilerle birlikte onun sesiyle yetisip büyüyor. Aksam yatagina yatarken, imanli annesinin ona ögrettigi su dualari okur:

Yattim Allah, kaldir beni

Nur içine daldir beni,

Can kafesten ayrilinca

Imân ile gönder beni.

Yattim sagima,

Döndüm soluma,

Inandim Sübhânima,

Sarildim Kur\'an\'ima.

Kirk yanim kirk atli,

Kirki da Muhammed adli.
,
\'\'Yâsin\'\'im kilit,

Açtim gök kapisini.

Mü\'minler namazda,

Hepsi Hakka niyazda...

Bu duayi okuyan,

Cennet kuscagizidir...\"

Tatli bir sesle bunlari okuyan yavrucuk, minik ellerini yüzüne sürer, gözle-rini yumar, Cennet kuslarina karisarak uykuya dalar.



Kur\'an-i Kerim, ismine uygun olarak, yeryüzünde en çok okunan kitaptir. 15 asirdan beri hafizlar onu ezberleyerek hafizalarinda yasatirlar. Kurrâ ise onu en güzel ve en tatli ahenkle okumayi ögrenmekte ve ögretmekte. Mü\'minler de husu içinde onu dinlemekte. Ahlakçilar ondan fazilet dersleri alip ruhlari onunla terbiye etmekte. Kisacasi O bir ümmete Hakki duyurmakta ve onu hakla doyurmakta.

Ben, Kur\'an ilimleriyle gençligimden beri mesgulüm. Bu benim için sevimli bir çalismadir. Tahsil zamanimdan sonra da bu yoldaki çalismalarim devam etti. Kur\'an Tarihi, Kur\'an Yolunda, Kur\'an Bilgileri, Son Ilâhî Kitab Kur\'an-i Kerim adli eserler basildi. Doguda, batida, müslim, gayr-i müslim kimseler tarafindan Kur\'an hakkinda bir çok eserler yazilmis ve yazilmaktadir. Ben de bu konudaki arastirmalarima yeni katkilarda bulunmak için, çalismama hiz verdim. Bu defa daha genis bir çaptaki bu eseri, müslüman kardeslerimin istifadesine sunmakla bahtiyarim.

Çalismak bizden, muvaffakiyet Cenab-i Hak\'tandir.

Ankara, 1986
Osman KESKIOGLU


Konular