Kitaplar | Konular | Sabah Namazina Nasil Kalkilir?

?Allah Gafûr ve Rahîm'dir, affeder? düşüncesi

Namaz kılmayan insanlardan bazıları ve en başta nefsimiz, ?Canım ne olacak, Allah affeder? der. Namazı terk eden nice insan, Rabbimizin af ve mağfiretinin sonsuz olduğunu, Onun her şeyi affedeceğini söyler. Oysa bu, şeytanın bir tuzağıdır.

Elbette Rabbimiz şirkin dışında bütün günahları affeder. Ama nasıl?

Şu ayet meali bizi bu konuda daima uyanık tutmalıdır:

?Ey insanlar! Rabbinizin emir ve yasaklarına karşı gelmekten sakının. Ve öyle bir günden korkun ki, ne babanın evlâdına, ne evlâdın babasına hiçbir faydası olmaz. Allah'ın vaadi şüphesiz haktır; sakın dünya hayatı sizi aldatmasın. O çok aldatıcı şeytan da, Allah'ın azabını unutturup sadece affına güvendirerek sizi isyana sürüklemesin.? (Lokman Suresi: 33)

Son cümle apaçık bir şekilde ?Nasıl olsa Allah affeder? diyerek, namaza karşı ilgisiz olmanın yanlışlığını ortaya koyuyor.

?Gafûr ve Rahîm? olduğu için namaz konusundaki ihmalimizden dolayı bizi affedeceğini umduğumuz Rabbimiz, açıkça bu konuda bizi uyarıyor, aldanmamızı istemiyor.

Biz şimdi, Rabbimizi Kendisinden daha mı iyi tanıyoruz ki, ?Affeder, affeder? diye namazı terk ediyoruz? Sanki, ?Allah her ne kadar Kur'an'da 70 defa namazı emrediyorsa da, merak etmeyin O merhametlidir, affeder? diyoruz.

Öncelikle şu gerçeği unutmayın: Rabbimizin merhametine ve affına güvenerek günah işlenmez. Ancak gafletle günah işlenmiş, ama sonunda pişmanlık duyulup af dilenmişse, o başka. Şu uyarıya dikkat edin:

?Allah katında makbul olan tevbe, o kimsenin tevbesidir ki, onlar bilmeyerek kötülük işlerler de, çok geçmeden pişman olup tevbe ederler. İşte onların tevbesini Allah kabul eder. ?

(Nisâ: 17)

Demek ki, tevbenin kabul olabilmesi için günahın ?bilmeyerek? işlenmesi ve çok geçmeden pişman olunması gerekir. Oysa namazını kılmayan nice insan, hem bile bile bu günahı işliyor, hem de hiç pişman olmadan her gün aynı günahı işlemeye devam ediyor.

Evet, Rabbimizin güzel isimleri içinde en fazla olan, ?şefkat, af ve merhamet? manasını taşıyanlardır. Rahmetinin, gazabını geçtiğini belirten de Odur. Kendisine ortak koşmaktan başka her şeyi affedeceğini de belirtmiştir.

O kadar ki, ömründe bir namaz bile kılmadan affettiği ve Cennete koyacağı insanlar vardır. Ama, bütün ömrünü namazla geçirdiği halde ayağı kayıp Cehenneme yuvarlananlar da bulunmaktadır.

Gafletle günahı işleyip, sonradan ayılan, kendine gelen, şuurlanan bir insan, ?Ben ne yaptım, ne büyük hata işledim? diye sarsılır, ciddi bir pişmanlık duyar ve affedilmesi için yalvarırsa, Rabbimiz affedebilir.

Dikkat edin: ?Affedebilir? diyoruz. Çünkü, Allah'ın af ve mağfireti hiç kimsenin ipoteği altında değildir. Hiç kimse Ona ait bir yetki hakkında fikir yürütemez, Onu etkileyemez.

Ve en büyük günahlardan birisi, ?Allah bana azap etmez? düşüncesi, bir başkası, ?Ben nasıl olsa Cennetliğim? anlayışıdır.

Tabiî, ?Allah beni affetmez?, ?Allah beni Cennetine sokmaz?, ?Ben kesinlikle Cehennemliğim? gibi düşünceler de yanlıştır.

Çünkü, Allah'ın ikramı, ihsanı, affı, bağışı, adaleti hiç kimsenin etkisi altında değildir. Rabbimiz, her hususta olduğu gibi, bütün fiillerinde de tek, bağımsız ve sorumsuzdur.

Bunun için diyoruz ki, bırakın günah işlemeden önce, samimiyetten uzak ve çelişki içinde, ?Allah affeder? diye düşünmek; günahtan sonra içten ve yürekten tevbe ve istiğfar etsek bile neticeyi bilemeyiz. Ne, ?Affedildik? dememiz, ne de, ?Affedilmedik? diye düşünmemiz doğrudur. Ölünceye kadar affını ümit eder, azabından korkarız.

style="font-size: 12.0pt; " Bu bakımdan namaz kılmayıp, ?Allah affeder? diye düşünmek, büyük hatadır ve namaz için bir özür olamaz.


Konular